Edelherten in het Oostvaardersveld

Maximumtemperatuur:   19  °C.
Minimumtemperatuur:    10  °C.

01-09-2017

Vrijdag middag ga ik even kijken bij de oeverloperhut en poelruiterhut. In de ochtend heb ik wat andere dingen te doen zoals onder andere een echo van de voet. Aangezien het lopen steeds slechter gaat en steeds meer pijn gaat doen. Na dit gedaan te hebben en waar ze lekker op mijn voet hebben gedrukt. Besluit ik om in de middag even de zinnen te verzetten. Na de lunch met het gezin pak ik de spullen en vertrek ik via de Trekweg en Praamweg naar de Kleine Praambult. Hier parkeer ik de auto. Ik rij met de scootmobiel nu door het praambos en ga eerst even bij de oeverloperhut kijken. Een kleine zilverreiger scharrelt lekker in de buurt van de hut.

Aan de overkant boven het riet, zie ik net wat bruins komen. Ik kijk nog een keer goed en Yes daar staat een edelhert. Ik blijf nog heel even kijken en zie dat het er meer zijn.

Ik spring op de scootmobiel en rij die kant op. Het laatste stukje doe ik heel rustig en ja hoor daar staan ze, de edelherten uit het Oostvaardersplassen gebied. Twee weken geleden zijn deze edelherten voor het eerst gespot door de vogel telgroep die iedere maand een vogel en zoogdieren telling doen in het Oostvaardersveld. En het is uniek dat de edelherten hier nu zijn. Ruim een jaar geleden is er een open verbinding gemaakt tussen de Oostvaardersplassen en het Oostvaardersveld. Zo heel af en toe konden de boswachters zien via de wildcamera dat er een edelhert gebruik maakte van deze verbinding. Maar deze kwam ook altijd gelijk weer terug. Nu zijn er vier edelherten gespot en deze zijn inmiddels al twee weken in het Oostvaardersveld. En ook ik heb ze vandaag dus gespot. En inderdaad zijn het vier edelherten.

Wat een super leuke ervaring weer. Ik maak een hele serie foto’s van deze edelherten in het Oostvaardersveld. Na een poosje besluit ik de edelherten even achter me te laten en rij ik door naar de poelruiterhut. Aangekomen in de hut is het best druk. Niet verwonderlijk aangezien er een ijsvogel voor de hut op de tak zit. Alleen is dit een jong exemplaar dat betekend dat het nestje is uitgevlogen.

Wow wat gaat dit brengen. Vandaag is het alleen een jong ijsvogeltje en twee keer heb ik een volwassen exemplaar gezien. Die ook duidelijk laat merken aan het jonge ijsvogeltje dat ie zelf moet vissen voor de kost. Nog even showt papa ijsvogel hoe je een bidvlucht maakt.

En verdwijnt dan van het toneel. Ik verdwijn weer naar de overzijde naar de oeverloperhut. Ik zit wel te denken wat zal het morgen eventueel opleveren. Zouden dan alle jonge ijsvogels uitgevlogen zijn, of zijn ze al weg. Maar dat zijn zorgen voor de dag van morgen. Bij de oeverloperhut vliegt even een buizerd over en zijn de nog aanwezige boeren zwaluwen snel gevlogen. Niet veel later komen er toch nog een paar boeren zwaluwen voor de hut. Om ook weer snel weg te vliegen voor een havik die langs komt.

De zwaluwen vliegen rakelings langs de havik om deze te verjagen. En dan is de rust weer gekeerd. Voor mij ook ik ga met een goed gevulde geheugenkaart naar de auto en weer naar huis.

Groetjes, Casper (leven-met)