Huiszwaluw

Maximumtemperatuur:      12  °C.
Minimumtemperatuur:      –  1  °C.

19-05-2020

Huiszwaluw:

Dinsdagmorgen besluit ik om weer even van de natuur te gaan genieten. Dus ik heb alle moed weer verzameld en heb de spullen gepakt. Ik stap in de auto en vertrek en zo kom ik op de praamweg terecht en is het de bedoeling dat ik begin vandaag bij de oeverloperhut. Maar helaas bij aankomst zie ik al vijf auto’s staan en zie ik mensen bij de oeverloperhut staan. Jammer maar helaas. Ik ga verder op kijken. Dan probeer ik de grauwegans hut op de knardijk. Maar ook hier helaas al een aantal auto’s. Wat nu wat zal ik doen. Zal ik dan even kijken bij het julianapad. Ik besluit om daar naar toe te rijden. En ik parkeer de auto op de oostvaardersdijk. En maak gelijk even een plaatje.

Ik loop naar beneden en het is een zee aan geluid van de diverse vogeltjes. Helaas kan ik er maar een op de foto krijgen.

De rest van de fluiteraars blijven ver in het bladerdek verstopt. Dus na wat genoten te hebben van het zonnetje op het pad, toch maar terug naar de auto. Bij de auto besluit ik om nog een poging te wagen bij de hut op de knardijk. Helaas ook nu voor mij te veel auto’s. Dus rij ik door langs het buitencentrum oostvaardersplassen, waar ook inmiddels de parkeerplaats weer behoorlijk gevuld staat. Ik besluit om de auto neer te zetten op de knardijk aan de kant van de lage knarsluis. En hier neem ik het pad om in het oostvaardersveld te komen. En zo ga ik op mijn gemak naar de krakeendhut. En als ik daar in de buurt ben wordt ik opgehouden door de konikpaarden.

Ze staan voor het hek en ik kan er dus niet door. Uiteraard geen probleem dan blijf ik gezellig bij de konikpaarden kijken. En lekker veilig achter het hek. Toch is het leuk om wat foto’s te maken. Dus besluit ik om op het herten punt te gaan staan, en zo kan ik langs het hek een aantal mooie foto’s maken. De konikpaarden zijn lekker aan het eten en ook de kleintjes happen lekker mee. Natuurlijk moet de konik hengst even laten zien wat hij waard is.

En dat kan ik mooi vast leggen. Na ongeveer twintig minuten verplaatst de groep konikpaarden zich. En zo kan ik dan door het hek heen om naar de krakeendhut te gaan. Aangekomen in de hut is het heel druk aan de rechterzijde. Hier vliegen de huiszwaluwen af en aan om zich op het strandje te goed te doen aan een hapje klei.

De huiszwaluw is duidelijk druk met bouwen van de nestjes. Ik pak de grote lens er even bij en ga proberen om de huiszwaluw vast te leggen in actie. Maar dat valt niet mee. Het lukt me toch een paar keer om de huiszwaluw mooi in actie vast te leggen. Verder op in het oostvaardersveld zie ik wat rood/bruin onder een boompje staan.

Dus pak ik de lens weer even, en ja een ree die lekker staat te snoepen. Dus die gaat weer op de geheugenkaart. Links op het eiland broeden een aantal kluten. Die ik natuurlijk ook even vast leg. Zo nu en dan vliegt er een kluut dicht langs de hut voorbij en heb ik de mazzel dat ik op tijd was met drukken. Dus kon ik de kluut van heel dichtbij vast leggen en de kluut paste er net niet helemaal op.

Maar wat een plaat al zeg ik het zelf. Na even lekker wat gedronken te hebben en inmiddels wat uitgerust te zijn. Pak ik de spullen weer om naar de auto te gaan. Ik maak nog wat laatste plaatjes van de huiszwaluw en dan hop naar het hek. De groep met konikpaarden staan er nog maar ik kan normaal door het hek lopen naar de overkant. Tuurlijk blijf ik nog even kijken bij de groep en maak ik nog wat foto’s.

En zo ga ik weer rustig richting de auto, Ik besluit als afsluiting nog even te kijken bij de oeverloperhut, als het niet te druk is. En bij aankomst is het inderdaad niet druk en ben ik alleen. Hier zet ik de kluut ook nog even op de foto. En de witte kwikstaart kan ik mooi van dichtbij vast leggen.

Als laatste de boeren zwaluw. En zo is het ochtendje weer op zijn einde gekomen. Graag tot een volgend blogje, blijf gezond en denk aan elkaar.

Groetjes, Casper (leven-met)